| klarikafoolish | Дата: Четверг, 06.08.2026, 13:39:38 | Сообщение # 1 |
|
Почти свой
Статус: Offline
| Es esmu grafiķis. Mana diena parasti rit pēc precīza plāna: rīta kafija, dators, vairākas stundas ar vektoru formām un krāsu paletēm. Domāju, ka esmu cilvēks, kam patīk kontrolēt visu — no sava laika līdz katram pikselim ekrānā. Tāpēc es pats brīnījos, kā nonācu vietā, kur viss ir atkarīgs no nejaušības.
Tas notika pirms dažām nedēļām. Darba diena bija beigusies, bet es vēl negribēju doties mājās. Kolēģis bija ieminējies par jaunu izklaides vietu, kas atvērusies mūsu rajonā. Nevis kāds grezns restorāns, bet gan neliels spēļu klubs ar automātiem. Viņš teica, ka tur nav biedējoši, cilvēki vienkārši izklaidējas. Man kļuva ziņkārīgi. Parasti es izvairos no šādām vietām, bet tajā vakarā, dīvainā kārtā, man vienkārši gribējās kaut ko mainīt.
Ieejot, mani pārsteidza atmosfēra. Nevis drūma vai nomācoša, bet gluži otrādi — dzīvīga, gaiša, ar patīkamu mūziku. Apsēdos pie vienas no iekārtām, kas izskatījās vienkārša. Sākumā tikai vēroju, kā spēlē citi. Kāds smējās, kāds sarunājās ar draugu, kāds mierīgi baudīja dzērienu. Nekādas trakas emocijas, tikai mierīga vakara izklaide. Nolēmu pamēģināt pats, ieliku nelielu summu — tikai dažus eiro. Nav ko zaudēt.
Sākās parastā griešanās, un es jutos diezgan neveikli. Bet tad ekrānā parādījās kaut kas, kas piesaistīja manu uzmanību. Es ieraudzīju košas, kustīgas līnijas, kas savijās savā starpā, veidojot dīvainas figūras. Tās atgādināja manu darbu — tieši tādas pašas krāsainas joslas es bieži veidoju savās ilustrācijās. Tikai šeit tās bija dzīvas, tās pulsēja un mainījās. Tajā mirklī es aizmirsu, ka spēlēju. Es tikai skatījos un gaidīju, kāda kombinācija varētu rasties. Un tad es sapratu: man nav svarīgi laimēt, man ir interesanti tieši šis process — kā krāsainās līnijas parādās un pazūd, kā ekrāns pārvēršas nelielā mākslas darbā.
Protams, spēle ir spēle. Dažas griezienu sērijas bija tukšas, bet es to neuztvēru kā zaudējumu. Pēkšņi parādījās uzvara — neliela, tikai divdesmit eiro, bet man tā sagādāja neticamu prieku. Nevis naudas dēļ, bet tāpēc, ka tas bija pilnīgi negaidīti. Es sāku smieties pats par sevi. Cilvēks, kurš plāno katru savu soli, izbauda brīdi, kad nevar neko kontrolēt.
Turpināju spēlēt vēl kādu pusstundu. Katru reizi, kad parādījās jaunas krāsainās līnijas, man likās, ka redzu mazu stāstu. Dažas bija siltas, zeltainas, citas auksti zilas. Tas bija kā pārsteiguma dāvana. Šoreiz es necentos izdomāt kādu sistēmu vai mēģināt “uzvarēt” kazino. Es vienkārši ļāvos procesam. Un zini, kas notika? Tieši tā brīža vieglums man deva vislabāko sajūtu. Es ne reizi nedomāju par zaudēto laiku vai naudu. Es tikai priecājos par to, ka esmu šeit, ka daru ko neparastu.
Beigās izņēmu laimestu — kopā sanāca ap četrdesmit pieciem eiro, summējot visu. Nav nekāds džekpots, bet man tas šķita kā perfekta vakara “bonusa līmenis”. Gāju mājās ar smaidu, un manā galvā joprojām virmoja tās košās krāsas. Nākamajā dienā es sēdos pie sava datora un sāku veidot jaunu projektu. Uzminiet, kas bija pamatā? Divas lielas, savītas līnijas, kas krustojas kā nejaušā spēles kombinācijā. Es patiesi domāju, ka šis vakars man pavēra durvis uz kaut ko radošāku.
Varbūt kāds teiks, ka tā ir tikai spēle, un viņam būs taisnība. Bet man tā nebija viena no tām tukšajām izklaidēm. Tā bija iespēja paskatīties uz savu dzīvi no citas puses. Es sapratu, ka dažreiz ir vērts ļauties straumei, pat ja nezini, kur tā aizvedīs. Šodien es joprojām esmu grafiķis, joprojām plānoju savas dienas, bet tagad es biežāk atļaujos improvizēt. Un, ja kādā vakarā man atkal būs noskaņojums, es noteikti ie iešu vēlreiz. Ne jau laimestu dēļ. Kāpēc? Jo tās krāsainās līnijas man palika atmiņā kā labs iedvesmas avots. Varbūt tieši šādos negaidītos brīžos mēs atrodam to, ko nemaz nezinājām, ka meklējam. Un tas ir skaistākais šajā visā.
|
| |
| |